Friday, October 1, 2021


MAKALE ÇALIŞMASI YAYINLANMIŞ TAM METİN

http://www.sssjournal.com/Makaleler/901922737_04_86_7_ID3354_G%c3%bcden_3278-3288.pdf3288.pdf

Türkiye, Almanya ve Yunanistan’da Temel Sağlık Göstergeleri  ve Ebelik

ÖZET:

Amaç: Bu araştırma Türkiye, Almanya ve Yunanistan’daki temel sağlık göstergeleri ve sağlık iş gücü içerisinde ebelerin durumunu karşılaştırmak için yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Üç ülkeye ait ebelik, kadın ve çocuk sağlığına ilişkin temel sağlık göstergeleri Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Avrupa Komisyonu Veritabanı (EUROSTAT) ve ülke resmi istatistik kurumlarından alınmıştır.

Bulgular:  Türkiye ve Yunanistan’da doğum sayıları düşüş gösterirken Almanya’da durağan seyretmektedir. Türkiye 1,99, Almanya 1,57, Yunanistan 1,35 toplam doğurganlık oranına sahiptir. Üç ülke arasında 15-49 yaş kadın nüfusunun en yüksek olduğu ülke Türkiye’dir. Sezaryen doğum oranları OECD ülkeleri arasında en yüksek Türkiye %54,9 iken Almanya’da %29,6’dır. Yunanistan’da yerel basına göre sezaryen oranı %50'den %70'e yükseldiği belirtilmiştir. Her 3 ülke için de göçmen ve mülteci sağlığı önemli bir ana çocuk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. 1000 kişiye düşen ebe sayısı Türkiye’de 45,12,  Almanya’da 31,75, Yunanistan’da 32,79 dir. Her üç ülkede de ebelerin en temel sorunları jinekologlar ile gebelik ve doğum üzerine yaşanılan görev karmaşası olup, İkinci sırada gelir düzeyinin düşük olması gösterilmiştir.

Sonuçlar: Türkiye, Almanya ve Yunanistan’da temel sağlık göstergeleri farklılık göstermesine rağmen ebelerin sorunları benzerlik göstermektedir. Bu üç ülkede çalışan ebeler, değişen dünya, sağlık politikaları ve sağlık ihtiyaçlarına yönelik, yetkilendirilmiş bir ebelik sistemine ihtiyaç duymaktadır. Ebelik sisteminin etkin kullanımı ile ortaya çıkacak sağlık göstergeleri ve sağlık ekonomisi üzerine daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Ebelik ve Toplum, Ebelik, Ebelik ve Sağlık Göstergeleri


Doğuma Hazırlık Eğitim Modülü

Birth Preparation training module Doğuma Hazırlık Eğitim Modülü